Çocuğumun konuşmasının gecikip gecikmediğini nasıl anlarım?
Çocuklar 1 yaşından önce dilin iletişim amaçlı kullanıldığını sezerler, hatta sözel olarak da kullanmaya başlayabilirler. Dikkat çekmek için sesler ve jestler kullanırlar. Hoşça kal demek için el sallayabilir, devamı için tıklayınız

Çocuklar 1 yaşından önce dilin iletişim amaçlı kullanıldığını sezerler, hatta sözel olarak da kullanmaya başlayabilirler. Dikkat çekmek için sesler ve jestler kullanırlar. Hoşça kal demek için el sallayabilir, kucağa alınmak için kollarını yukarı kaldırabilir, reddetmek için kafasını sallayabilirler. Bir yaşında ise 1-2 tane anlamlı sözcükleri vardır artık.
1 -2 yaş aralığında kelime dağarcıkları genişlemeye başlar. Resimli bir kitapta gördüklerini adlandırabilirler. Kim, ne, nerede sorularını sorabilirler. 2 kelimeli cümleler kurabilirler (baba gitti gibi).  
2-3 yaş aralığında neredeyse her şeyin adını bilirler. Odada olmayan kişiler ya da eşyalar ile ilgili konuşabilirler. Yer yön zamirlerini kullanabilirler. 2-3 kelimeli cümleler kurabilirler. Yakın çevresi konuştuklarını anlar.
3-4 yaş aralığında renk, şekil gibi kavramları anlamaya başlar. Kim, ne, nerede sorularına cevap verebilir. Saç-taç gibi kafiyeli sözcükler söyleyebilir. Ben, sen, biz, bana gibi zamirleri kullanabilir. Çoğu insan söylediklerini anlayabilir. Nasıl ve ne zaman sorularını sorabilir. 3-4 sözcüklü cümleler kurabilir. Gün içinde neler yaptığını anlatabilir. Anlatırken art arda 3-4 cümle kurabilir.
4-5 yaş aralığında konuşma seslerini doğru çıkartabilir. Harfleri, sayıları tanıyıp söyleyebilir. Birden fazla eylemi aynı cümlede kullanabilir. Kısa bir hikâye anlatabilir. Sohbet sürdürebilir.  Farklı kişilerle ve farklı yerlerde konuşurken konuşmalarını ayarlayabilirler (çocuklarla daha kısa cümlelerle konuşmak, dışarıda daha yüksek ses kullanmak gibi).
Eğer çocuğunuzun bu gelişim basamaklarında biraz geriden geldiğini düşünüyorsanız bir dil ve konuşma terapistinden destek alabilirsiniz.